Shenzhen Dongchang Primary School

深圳市东昌小学

  • 业主Government Investment Project Prophase Office of Shenzhen Luohu District
  • 状态投标项目 / 2018
  • 城市深圳
  • 面积30,212m2
  • 奖项2018 Design for the Future - Luohu District Campus Design Competition First Prize

Dongchang Primary School. Dongchang Primary School is located on the south side of Taibai Road, Luohu District, Shenzhen. It is sandwiched between two high-rise residential buildings and Shuibei Petrochemical Industrial Plant. The newly-increased land shape is a narrow one that extends westward over the origin campus has a five meters height difference. The land used in the existing campus is already very tense. Not only can not provide enough space for public activities in the spare time but also in some cases, the students ' physical education classes even have to be carried out in the fire exit. The current main entrances and exits of the campus need to borrow the roadways of adjacent land, and the students at the peak of the school's peak-to-school campus are mixed with people and vehicles, posing a safety hazard. The towering residential building on the north side and the huge industrial area on the south side form a huge scale difference between the small size and the open space of the campus, has been to increase the crowdedness on campus. Based on the original campus, the school will demolish the illegal building, renovate some of the building functions, and expand the new classroom building in the newly added land to meet the needs of the 42nd class (the existing 32 classes ) of Dongchang Primary School. The surge in educational demand has already challenged the limits of the existing campus's carrying capacity. Planning roads also need to occupy some of the existing campuses. The contradiction between campus and city is intensifying on the "demarcation “.

As an independent education system, traditional primary and secondary schools are relatively alienated from the community. The current situation of crowded Dongchang Elementary School has prompted us to reflect on the relationship between campus and the community. We want to explore the possibility of deep integration of campus, community, and family, try to break the " Firm " boundary of campus and community, and share the urban space to make the life of the city and the campus blend together to create a ground for the healthy growth of children.

The Lingnan traditional Arcade spaces form an interface with thickness and depth. A red stripe along the campus forms a circular strip between the campus and the city. A continuously open porous body provides leisure and mutual display of public communication space for the community and the campus, and also creates the possibility of " zero exited line". Due to the certain height difference between the terrain, the space under the arcade has also changed from the ups and downs. Combined with the exhibition functions such as school history exhibition and scientific popularization, it has become an extension of the sidewalk and an extension of the urban street space. The floor of the arcade expands the functional space of the campus, becomes the stands and air trails of the stadium, and provides a platform for children to perceive the city and observe the life of the community.

The sett of the cultural Arcade divides the campus into two parts in the vertical direction: the urban shared area and the campus core living area. The structure of the upper and lower layers makes the shared area have a certain degree of independence, which is convenient for the management of the school and avoids the security problems brought by the sharing of the campus city. The city shared area is located on the ground floor of the campus and includes functions such as canteens, stadiums, and lecture halls. It can be opened to the community on weekends. The functional rooms in the school are gathered around the core space such as the atrium, courtyard, and sports ground to provide more opportunities for teachers and students to communicate. Layers 2-5 are teaching areas, of which 2-4 floors mainly accommodate ordinary classrooms, with two grades per level (14 classes), and public teaching rooms such as music and computers are mainly distributed on the 5th floor. The towers above the roof garden are centrally located with administrative offices and classroom dormitories, which greatly improve the teachers ' office accommodation. Since then, based on basically retaining the original school building function layout, the entire campus has formed a multi-core multi-platform space pattern.

Cultural Arcade provides opportunities for communities and families to participate more in the education of their children. At the same time, the open space released by this openness makes the use of urban resources more rational, and the interaction it brings is fully activated. Community vitality.