Shenzhen Guiyuan Middle School

深圳市桂园中学

  • 业主Government Investment Project Prophase Office of Shenzhen Luohu District
  • 状态投标项目 / 2018
  • 城市深圳
  • 面积77,240m2
  • 奖项2018 “Design for the Future - Luohu District Campus Design Competition” Third Prize

Guiyuan Middle School was surrounded in a group of residential quarters in the 1990s. Among the project teams, some poeple used to live nearby, alumni who had studied at Guiyuan high School, and family members of Guiyuan High School teachers. The Guiyuan Middle School in their mouth is a series of details with emotional temperature--the big banyan tree that was planted just after the school was built. Now it has grown into a five floors building and has been hanged with a sign to protect trees; The Monument of the "Hou De Zai Wu" school motto is now placed in a meaningful garden in front of the school... The interior of the campus is intertwined with multiple functions and functions, and the functions are scattered, and the function is decentralized refactoring. This also reminds us that the completion of the architectural space is only the beginning of the use of the campus, and the design should be fully adaptable and inclusive to the changes in teaching reform and even the daily needs of teachers and students. Due to the quality problems of some school buildings, Guiyuan Middle School only retains three buildings, and the rest of the buildings are demolished and rebuilt. The mission book requires that the new campus meet the teaching scale of 60 classes and fully reserve the future expandability. It is the one with the largest movement, the largest area and the “Richest” design conditions in this competition.

In 1961, Joan Littlewood and architect Cedric Price first proposed the idea of Fun Palace, space where people can get together to enjoy art, science and culture, a model of a knowledge paradise. Based on the “richest” land use conditions, high-density urban background and reasonable solution to the campus expandability of Guiyuan High School, we have established a multi-dimensional and multi-disciplinary teaching complex in the renovation and expansion project of Guiyuan Middle School, depicting a multi-dimensional and diverse The vertical landscape of the campus.

The 50m high-rise complex included professional classrooms, office, conference, sports, lunch breaks and other functions, and at the same time releases a limited campus space, so that the teaching area composed of ordinary classrooms can have good sunshine and spacing, and the playground can be preserved. Continuing the existing campus structure, the teaching area, comprehensive area, and sports field will be launched from east to west. The teaching area combines with the reserved buildings to provide 60 standard classrooms and 72 standard classrooms in the future. The underground garage is centrally located in the construction area. The reserved sports field provides an open front field for the campus, which is conducive to rainwater infiltration and has the opportunity to become a future expansion site.

The functional space of the complex is divided into three types in the vertical direction: the teaching area and the dormitory area are regular column space, the lecture hall and the gymnasium are large-span spaces, and the library, community activities, and exhibitions are free of mobility space. Public events spaces such as lecture halls, gymnasiums, and libraries are placed on floors B1 to 5; office areas are placed on the 6th floor; professional classrooms are located on floors 7-10, and dorms are located on floors 11-13. The complex is like a large "shelf". The "shelf partitions" of different heights become the "ground" of different themes. The teaching area, dormitory area, and public activity area are the 3~5 floors of the "ground". The courtyards and dramatic public spaces are placed three-dimensionally at different heights of the “shelf” and become the core of public activities in each functional area. It is easy to reach the horizontal direction of the same type of function, and also shows the special space experience brought by the high-level education complex.

The complex uses a giant suspension structure system, which not only liberates part of the building space, but also meets the requirements of variable floor height and large area without column space, and reserves sufficient possibilities for future renovation and upgrading of the building. While meeting the different working conditions of the building structure, the giant structure also presents a spatial model of an open and transparent way of learning in the future. We interpret this complex as a model of a future campus in a high-density urban context, exposing the building's main load-bearing structure, emphasizing the construction of the joints of the members, and using the trusses as an element of architectural interior space, representing the structural structure and machine aesthetics.